Kεντρική Ασία ( Ουζμπεκιστάν- Kαζακστάν – Κιργιστάν)

Διακοπές

8 ημέρες

Αθήνα

Tασκένδη

Αναχωρήσεις

            2023

01/04, 15/04, 13/05

17/06, 29/07, 16/09

07/10

Περιγραφή Εκδρομής

Το Ουζμπεκιστάν βρίσκεται στην καρδιά της κεντρικής Ασίας και διαθέτει μερικά από τα πιο απίθανα αξιοθέατα της Κεντρικής Ασίας κατά μήκος του δρόμου του μεταξιού, του αρχαίου δικτύου εμπορικών διαδρομών που συνέδεε την Κίνα με την Ευρώπη. Γενέτειρα του Τουρκο-Μογγόλου πολεμιστή του 14ου αιώνα Τιμούρ (ή Ταμερλάνος), το Ουζμπεκιστάν έπεσε κάτω από τον ρωσικό ζυγό τον 19ο αιώνα πριν γίνει μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. H Tασκένδη μέχρι το 16ο αιώνα η πόλη ήταν γνωστή ως Τσασκάντ (Chashkand), ενώ στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Τασκάντ δηλαδή «πέτρινη πόλη». Η Χίβα, η Μπουχάρα και η Σαμαρκάνδη, των οποίων τα λαμπερά μαυσωλεία και οι μεδρεσσές  είναι η ιερή τριάδα ενός ταξιδιού στο Ουζμπεκιστάν. Η Χίβα που ιδρύθηκε πριν από 2.500 χρόνια, στη βόρεια περιοχή Xorazm, μοιάζει με ζωντανό μουσείο. Τα περισσότερα από τα αξιοθέατά της βρίσκονται στην περιοχή Ichon-Qala. Η μυθική πόλη του δρόμου του μεταξιού της Σαμαρκάνδης αποτελεί αναμφισβήτητα την αντίσταση όλων των ισλαμικών αριστουργημάτων της Κεντρικής Ασίας.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Ημέρα 1η - Αθήνα - Tασκένδη

Αθήνα - Τασκένδη


Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο της Αθήνας και πτήση για την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη στη Τασκένδη. Mεταφορά στο ξενοδοχείο μας, διανυκτέρευση

Ημέρα 2η - Τασκένδη- Ούρτζεντς – Xίβα

Τασκένδη - Ούρτζεντς – Xίβα


Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο της Αθήνας και πτήση για την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη στη Τασκένδη την επόμενη ημέρα. Αφότου περάσουμε τον έλεγχο διαβατηρίων και αποσκευών, ξεκινάμε την ξενάγηση της Τασκένδης. Πρώτος μας σταθμός το συγκρότημα Khast – Imam στην παλιά περιοχή της Τασκένδης. Το θρησκευτικό αυτό κέντρο βρίσκεται δίπλα στο τάφο ενός από τους πρώτους ιμάμηδες της πόλης, του διάσημου επιστήμονα, μελετητή του Κορανίου, ποιητή και τεχνίτη Hazrati Imam. Το συγκρότημα συμπεριλαμβάνει επίσης τον μεντρεσέ ( θρησκευτικό ή κοσμικό ίδρυμα μόρφωσης του αραβικού κόσμου) Μπάρακ-Καν, το τζαμί Tilla Sheikh, το μαυσωλείο του Abu Bakr Kaffal Shashi και του Ισλαμικού Ινστιτούτου του Imam al-Bukhari, όπου διδάσκονται μελλοντικοί ιεροκήρυκες . Εκεί τοποθετείται και η Πνευματική Διοίκηση των Μουσουλμάνων της Κεντρικής Ασίας, με επικεφαλής τον Μουφτή. Επόμενη στάση μας το παζάρι Chorsu, στην κεντρική πλατεία Eski – Juva. Oι παλιές κατασκευές του παζαριού καταστράφηκαν, αλλά η παραδοσιακή αρχιτεκτονική παρέμεινε αναλλοίωτη. Στη συνέχεια θα πάρουμε το μετρό για να μεταφερθούμε στο κέντρο της πόλης και διασχίζοντας μια σειρά από πλατείες όπως την Αmir Timur και την πλατεία Ανεξαρτησίας θα επισκεφθούμε το μουσείο εφαρμοσμένων τεχνών. Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο για την απογευματινή μας πτήση στο Ούρτζεντς. Άφιξη στο Ούρτζεντς και μεταφορά στη Χίβα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, διανυκτέρευση.

Ημέρα 3η - Xίβα – Ούρτζενς - Μπουχάρα

Xίβα – Ούρτζενς - Μπουχάρα


Η Χίβα είναι η πρώην πρωτεύουσα της Χωρεσμίας και του ιστορικού Χανάτου της Χίβας. Τα εσωτερικά τείχη της πόλης (Ίτσαν Κάλα) ήταν η πρώτη περιοχή στο Ουζμπεκιστάν που έγινε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το 1991. Σήμερα το Iτσάν Κάλα είναι υπαίθριο μουσείο. Είναι το παλιό τμήμα της πόλης, που περιβάλλεται με τείχος και έχει μετατραπεί σε Κρατικό Ιστορικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εδώ στην αχανή έκταση των 26 εκταρίων έχει διατηρηθεί η εξωτική εικόνα της ανατολικής πόλης. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το Itchan-Kala αποτελεί σπίτι για 300 οικογένειες, που ασχολούνται κυρίως με τη χειροτεχνία. Το τείχος (μήκους άνω των 2 χλμ, έως 10μ. και 5-6μ. σε πάχος) που περιβάλλει την πόλη έχει τέσσερις πύλες – μια για κάθε γωνιά της γης. Στο Itchan-Kala υπάρχουν περίπου 60 ιστορικά κτίρια. Εδώ μπορεί κανείς να δει τόσο μοναδικά μνημεία της ιστορίας, όπως το συγκρότημα της ακρόπολης Kunya-Ark, το συγκρότημα του παλατιού Tash Hauli, ο μιναρές Caltha Minor που είναι πλήρως καλυμμένος με γυάλινα πλακάκια, το περίφημο Τζούμα Τζαμί με τους 213 σκαλιστούς πυλώνες κ.ο.κ. Μετά το τέλος της ξενάγησης μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο του Ούρτζενς για την πτήση μας στη Μπουχάρα. Άφιξη στη Μπουχάρα, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση.

Ημέρα 4ηΜπουχάρα

Μπουχάρα


Η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη του Ουζμπεκιστάν, έχει κατοικηθεί τουλάχιστον για 5 χιλιετίες και η πόλη υπήρχε τουλάχιστον το μισό της περιόδου αυτής. Η πόλη βρισκόταν πάνω στο δρόμο του μεταξιού, και για μεγάλο διάστημα αποτελούσε εμπορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο. Το 672 την κατακτούν οι Άραβες του χαλίφη Μωαβία Α' και εξισλαμίζουν τον πληθυσμό. Το ιστορικό κέντρο της πόλης, έχει μεγάλο αριθμό ισλαμικών τεμενών και μεντρεσέδων και έχει καταχωρηθεί στην UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Θεωρείται το πιο ολοκληρωμένο παράδειγμα μεσαιωνικής πόλης στην Κεντρική Ασία. Το κέντρο της Μπουχάρα τα μνημεία παρουσιάζουν το τελευταίο στάδιο της ιστορίας της πόλης. Ορισμένα από τα μνημεία που θα επισκεφθούμε είναι ο μιναρές Καλάν μια κυλινδρική κατασκευή από πλίνθους, που στενεύει προς τα επάνω, με 9 μέτρα διάμετρο στο κάτω μέρος και 6 μέτρα στο πάνω μέρος το οποίο βρίσκεται στα 45,6 μέτρα ύψος. Ο μιναρές είναι γνωστός και ως ο πύργος του θανάτου, μιας και εκεί για αιώνες μέχρι τον 20ο αιώνα οι εγκληματίες τιμωρούνται με ρίψη από την κορυφή. Σε περιόδους πολέμου οι πολεμιστές χρησιμοποιούσαν τον μιναρέ αυτό ως παρατηρητήριο κατά των εχθρών. Το Τέμενος Καλάν, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1514, ισοδυναμεί σε μέγεθος με το τέμενος Μπιμί-Κχανίμ στην Σαμαρκάνδη. Παρόλο που είναι του ίδιου τύπου κτήρια, διαφέρουν εντελώς ως τεχνοτροπία. Ο μεντρεσές Μιρ-ι Αράμπ Μεντρεσές η κατασκευή του οποίου αποδόθηκε στον Σεΐχη Αμπντουλάχ Γιαμανί της Γιεμένης, ένα πνευματικό μέντορα των πρώτων μελών της δυναστείας των Σχαϊμπανίδων. Αλλό ένα μνημείο που θα επισκεφθούμε είναι το μαυσωλείο του Ισμαϊλ Σαμάνι χρονολογούμενο από το 9ο-10ο αιώνα και είναι από τα πιο εκτιμημένα μνημεία στην Κεντρική Ασία από πλευράς αρχιτεκτονικής. Ανοικοδομήθηκε τον 9ο αιώνα (μεταξύ 892 και 943) ως κοιμητήριο του Ισμαϊλ Σαμάνι, ο ιδρυτής της δυναστείας των Σαμανιδών, η τελευταία Περσική δυναστεία η οποία εξουσίασε την Κεντρική Ασία και κυβερνούσε την πόλη τον 9ο και 10ο αιώνα, ενώ κοντά βρίσκεται και το μαυσωλείο Χασχμά-Αγιούμπ. Το απόγευμα θα παρακολουθήσουμε ένα φολκλορικό σόου στο Nadir Divan begi Madrasah με παραδοσιακούς χορούς και στολές ( Απρ-Ιουν/Αυγ-Οκτ) ενώ το δείπνο μας θα το απολαύσουμε στη συνέχεια. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

Ημέρα 5η - Mπουχάρα - Σαμαρκάνδη

Mπουχάρα - Σαμαρκάνδη


Μετά το πρωινό μας θα επισκεφθούμε το Sitorai Mokhi Khosa, το οποίο αποτέλεσε την τελευταία θερινή κατοικία του εμίρη της Μπουχάρα, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που παντρεύει την ανατολίτικη με τη ρώσικη. Συνεχίζουμε την ξενάγησή μας στη Μπουχάρα με επίσκεψη στο μαυσωλείο του Bakhouddin Naqshbandi ένα από τα σημαντικότερα του είδους του στον μουσουλμανικό κόσμο. 5 χιλιόμετρα έξω από τη Μπουχάρα, βρίσκεται η νεκρόπολη Chor Bakr που χτίστηκε πάνω από τον τόπο ταφής του Abu-Bakr-Said , ο οποίος ήταν ένας από τους απογόνους του Μωάμεθ. Μετά το τέλος των ξεναγήσεων, θα μεταφερθούμε στον σιδηροδρομικό σταθμό για να πάρουμε το τρένο μας για την Σαμαρκάνδη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, διανυκτέρευση.

Ημέρα 6η - Σαμαρκάνδη

Σαμαρκάνδη


Μετά το πρωινό μας, θα ξεκινήσουμε την γνωριμία μας με την πόλη της Σαμαρκάνδης, την 2η μεγαλύτερη του Ουζμπεκιστάν. Η πλειονότητα των κατοίκων της είναι Τατζίκοι που μιλούν την περσική γλώσσα (φαρσί). Η πόλη είναι γνωστή για την ιστορική και πολιτιστική σημασία της, που οφειλόταν στην κεντρική της θέση στον Δρόμο του Μεταξιού ανάμεσα στην Κίνα και τη Δύση. Το ελληνικό όνομά της, όταν την κατέλαβε ο Μέγας Αλέξανδρος, ήταν «Μαράκανδα». Από τα εντυπωσιακότερα αρχιτεκτονικά συμπλέγματα στην Κεντρική Ασία, το Ρετζιστάν ήταν το κέντρο της μεσαιωνικής Σαμαρκάνδης. Αποτελείται από τρεις τεράστιες μεντρεσέδες, που περιβάλλουν μια μεγάλη πλατεία. To μαυσωλείο Γκουρ ε Αμίρ είναι ο επόμενος σταθμός μας. Μετά τον θάνατο του εγγονού του Μουχαμάντ-σουλτάν το 1403, ο Ταμερλάνος διέταξε την ανέγερση αυτού του μαυσωλείου γι' αυτόν. Με την πάροδο των γενεών, το Γκουρ-ε Αμίρ κατέστη το οικογενειακό μαυσωλείο της Δυναστείας των Τιμουριδών. Για το τζαμί Μπίμπι-Χανίμ, η επόμενη στάση μας, μερικοί υποστηρίζουν ότι αυτό το γιγάντιο κατεστραμμένο τζαμί κτίσθηκε από τη Μογγόλα σύζυγο του Ταμερλάνου, τη Μπίμπι-Χανίμ, ενώ ο Ταμερλάνος έλειπε σε εκστρατεία. Σύμφωνα με ένα θρύλο, ο αρχιτέκτονας την ερωτεύθηκε τρελά και αρνήθηκε να ολοκληρώσει το τζαμί αν δεν του έδινε ένα φιλί. Το φιλί άφησε σημάδι και ο εξοργισμένος Τιμούρ διέταξε να θανατωθούν και οι δύο. Δεν υπάρχει όμως αξιόπιστη πηγή που να μνημονεύει σύζυγο του Ταμερλάνου με αυτό το όνομα, που σημαίνει «Κυρία των γυναικών» ή «Βασίλισσα όλων των γυναικών» στα περσικά. Η «πρώτη κυρία» του Τιμούρ, μια κραταιά γυναίκα ονόματι Σαράι-μούλκ-χανούμ, πολύ ηλικιωμένη όταν κτίσθηκε το τζαμί, δεν φέρνει στο νου την όμορφη ηρωίδα του γοητευτικού παραμυθιού. Το ίδιο το τζαμί, με την κύρια πύλη του να έχει ύψος πάνω από 35 μέτρα, είναι από τα μεγαλοπρεπέστερα οικοδομήματα στη Σαμαρκάνδη. Το μεγαλύτερο μέρος του κατέρρευσε στον σεισμό του 1897, αλλά αποκαταστάθηκε από τη σοβιετική κυβέρνηση με τίμημα την καταστροφή της αρχικής διακοσμήσεως των πλακιδίων. Η συνέχεια θα μας βρει στο κεντρικό παζάρι, που εκτείνεται γύρω και πίσω από το Τζαμί Μπίμπι-Χανίμ, τα πράγματα έχουν παραμείνει αμετάβλητα επί αιώνες, ενώ τελευταία μας στάση για σήμερα το Αστεροσκοπείο του Ούλουγκ Μπεγκ. Ο Ούλουγκ Μπεγκ υπήρξε ίσως πιο ονομαστός ως αστρονόμος, παρά ως πολιτικός άρχοντας. Οι εργασίες του στην Αστρονομία ήταν γνωστές μέχρι και στην Ευρώπη. Κατά τη δεκαετία 1420-1429, έκτισε ένα τεράστιο εξάντα, ύψους τριών ορόφων, ένα από τα μεγαλύτερα αστρονομικά όργανα που κατασκευάσθηκαν ποτέ, προκειμένου να μετρήσει τις θέσεις των αστέρων με ακρίβεια που δεν υπήρχε μέχρι τότε. Τα ερείπια αυτού του αστεροσκοπείου ανασκάφθηκαν το 1908. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, διανυκτέρευση.

Ημέρα 7η - Σαμαρκάνδη - Τασκένδη

Σαμαρκάνδη - Τασκένδη


Μετά το πρωινό μας, συνεχίζουμε την ξενάγησή μας στη Σαμαρκάνδη. Από τα ομορφότερα αξιοθέατα της Σαμαρκάνδης είναι ο «Τάφος του Ζώντος Βασιλέως». Το συγκρότημα βασίζεται πάνω στον τάφο του Κουσάμ ιμπν Αμπάς, εξαδέλφου του Προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος έφερε το Ισλάμ στην περιοχή. Σύμφωνα με το θρύλο, έπεσε θύμα ληστείας και αποκεφαλίστηκε από ληστές ενώ προσευχόταν, όμως τέλειωσε την προσευχή του, πήρε το κεφάλι του και έφυγε. Το ιερό του είναι ένα από τα αρχαιότερα κτίσματα στη Σαμαρκάνδη. Πριν την είσοδο βρίσκεται μια απέραντη νεκρόπολη, που απλώνεται πάνω από τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Σογδιανής. Οι δύο μεγαλύτεροι τάφοι στη νεκρόπολη ανήκουν στον Ταμερλάνο και στην οικογένεια του Ούλουγκ Μπεγκ. Επόμενη στάση μας το μουσείο Afrasiab το οποίο έχει τοιχογραφίες από τον 7ο αιώνα. Αξιοσημείωτος είναι ο τάφος του προφήτη Δανιήλ. Το αναστηλωμένο κτήριο είναι μία μακρόστενη και χαμηλή δομή με 5 τρούλους, που περιέχει μια τεράστια σαρκοφάγο μήκους 18 μέτρων: Κατά την παράδοση, το σώμα του Δανιήλ μακραίνει πάνω από ένα εκατοστό κάθε χρόνο. Εν συνεχεία θα βρεθούμε στο χωριό Konigil για να εξερευνήσουμε τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής χαρτιού από μούρα. Ακολουθεί αποχαιρετιστήριο γεύμα στη Σαμαρκάνδη. Το απόγευμα θα βρεθούμε στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης για να πάρουμε το highspeed τρένο με προορισμό την Τασκένδη. Μεταφορά στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση, διανυκτέρευση.

Ημέρα 8η - Τασκένδη - Αθήνα

Τασκένδη- Αθήνα


Μετά το πρωινό μας θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής μας στην Αθήνα μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και μπορεί να γίνει αλλαγή στην σειρά χωρίς παραλείψεις. Τελικό πρόγραμμα δίνεται 3 ημέρες πριν την αναχώρηση.

Αναχωρήσεις

              2022
01/04, 15/04,13/05
17/06, 29/07, 16/09
07/10

Ενδεικτικές πτήσεις

TK 1842  Αθήνα - Κωνσταντινούπολη        0545 - 0715

ΗΥ 272   Κωνσταντινούπολη -  Τασκένδη 1230 - 1900

ΗΥ 271 Τασκένδη - Κωνσταντινούπολη    0740 - 1100

ΤΚ 1843 Κωνσταντινούπολη - Αθήνα        1915 - 2040

Οι πτήσεις πραγματοποιούνται με τις Τούρκικες Αερογραμμές / Ουζμπέκικες Αερογραμμές

Σημεία αναχώρησης και επιστροφής

Σημείο αναχώρησης και επιστροφής: αεροδρόμιο Αθήνας

Σημείο άφιξης / αναχώρησης  εκδρομής: αεροδρόμιο Τασκένδης

Ώρα Αναχώρησης

Θα υπάρξει σχετική επικοινωνία και ενημερωτικό email.

Ενδεικτικά ξενοδοχεία

                                   

ΠΟΛΗΕνδεικτικά ξενοδοχεία
ΤασκένδηGrand Capital ή παρόμοιο
ΧίβαNew Star, Qosha Darvoza ή παρόμοιο
ΜπουχάραΑs Salam, Fatima, Volida ή παρόμοιο
ΣαμαρκάνδηCity, Meros ή παρόμοιο

                                                  Τιμές κατ' άτομο

Τιμή ανά άτομο σε δίκλινο δωμάτιο    από    1.105,00€
Φόροι αεροδρομίων / Επίναυλοι καυσίμων.                550,00€
Φιλοδωρήματα
Έξτρα ασφαλιστικό πακέτο                  38,00€

 

Στο ταξιδιωτικό πακέτο ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Αεροπορικά εισιτήρια  Αθήνα – Tασκένδη- Αθήνα μέσω Κωνσταντινούπολης & εσωτερικές πτήσεις στο Ουζμπεκιστάν
 • Εισιτήρια τρένου στο Ουζμπεκιστάν ( Μπουχάρα -Σαμαρκάνδη/ Σαμαρκάνδη - Τασκένδη)
 • 2 διανυκτερεύσεις στη Τασκένδη, 1 διανυκτέρευση στη Χίβα, 1 διανυκτέρευση στη Μπουχάρα, 2 διανυκτερεύσεις στη Σαμαρκάνδη
 • Γεύματα όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
 • Είσοδοι σε  μουσεία  &  αρχαιολογικούς  χώρους
 • Αγγλόφωνες ξεναγήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
 • Όλες οι  μεταφορές / μετακινήσεις
 • Φολκλορικό σόου στο Nadir Divan begi Madrasah
 • Ασφάλεια αστικής  ευθύνης

Στο ταξιδιωτικό πακέτο ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Φόροι αεροδρομίων/επίναυλοι καυσίμων
 • Έξτρα ασφαλιστικό πακέτο
 • Φιλοδωρήματα
 • Οτιδήποτε δεν αναγράφεται στο πρόγραμμα

  Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε σχετικά με τα πακέτα ταξιδίων & ξεναγήσεων, μπορείτε να επικοινωνήστετε μαζί μας. Οι εκπρόσωποι της εταρείας μας βρίσκονται πάντα δίπλα σας σε κάθε σας ανάγκη!

  Κάντε το ταξίδι σας μαζί μας!

  Έχουμε τις καλύτερες τιμές (Στις αναγραφόμενες τιμές δεν συμπεριλαμβάνονται φόροι αεροδρομίων και ασφαλιστικές καλύψεις και που σε κάθε πρόγραμμα αναφέρονται ως "Έξτρα Κόστη" με υποχρεωτικές και προαιρετικές υπηρεσίες)

  Είμαστε συνεχώς δίπλα σας κατά τη διάρκεια όλου του ταξιδιού

  Διαθέτουμε εμπειρία και εξειδίκευση σε πακέτα Αφρικής, Ασίας και Μέσης Ανατολής δραστηριοποιούμενοι εδώ και 30 χρόνια!

  Οργανώνουμε εκδρομές και ταξίδια όχι μόνο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και εποχές αλλά και οποτεδήποτε μας το ζητήσετε εσείς!

  Έχετε Ερωτήσεις ή απορίες?

  Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας οποτεδήποτε και αμέσως κάποιος εκπρόσωπος της εταιρίας μας θα σας απαντήσει.